Van links naar rechts: Thomas Maljers, Rik van Iperen, wethouder Marcel Belt en Marc Langer

Marc Langer winnaar Cultuurprijs 2024

Voorburg, 23 mei 2024

Marc Langer heeft met zijn schilderijen met een bijna fotografische scherpte de Cultuurprijs Leidschendam-Voorburg 2024 gewonnen.

Thomas Maljers is de winnaar van de Aanmoedigingsprijs.

Rik van Iperen werd geëerd met een oeuvreprijs.

De cultuurprijs stond dit jaar in het teken van de beeldende kunst, fotografie en video-art.

Wethouder Marcel Belt (Cultuur en kunst): ’Met de Cultuurprijs worden talenten uit onze gemeente uitgelicht. Marc Langer en Thomas Maljers hebben ons op het thema beeldende kunst, fotografie en video-art uitgedaagd om onze verbeelding te laten spreken. Net als Rik van Iperen die ons al jarenlang verwondert met zijn schilderijen geïnspireerd op muziek en natuur. Deze kunstenaars bevestigen maar weer eens hoe belangrijk het rijke culturele leven in onze gemeente is. Voor vermaak, voor persoonlijke ontwikkeling, het ontdekken van je talenten en verbinding tussen inwoners. Ik hoop dat deze prijs anderen stimuleert om ook van cultuur en kunst te genieten. Door het te maken, of ernaar te kijken. Ik gun het jong en oud om kennis te maken met de vele vormen van kunst en cultuur en eigen talenten te ontdekken.’

De Cultuurprijzen werden uitgereikt tijdens de Huygens Festival Amuse, het muzikale voorproefje van het Huygens Festival dat van 19 tot en met 22 september in het Huygenskwartier Voorburg plaatsvindt. Cultuur & Co organiseert in opdracht van de gemeente Leidschendam-Voorburg de jaarlijkse uitreiking van de cultuurprijzen, waarbij het Huygens Festival de uitvoering verzorgt.

De Cultuurprijs was dit jaar onderdeel van de Amuse van het Huygens Festival. Een prachtige avond met muziek, dans en poezie. 

Op het programma stonden optredens van het Vossius Kwartet (winnaar 2e prijs van het Prinses Marianne Concours), Vocaal Ensemble Muze o.l.v. Cassandra Feith, Erwin Weerstra (vleugel),  The Codarts Dance Company (dansers Milica Bajčetić, Oier Abrego del Barrio, Emilia Lindblom Arbués en Enoch Grubb). Ali Rashid, de winnaar van de Cultuurprijs Leidschendam-Voorburg 2023, zal daarnaast een aantal van zijn gedichten voordragen. Rogier Helwig (Cultuur & Co) zal deze gedichten in het Nederlands voordragen.

Deze avond is een coproductie van het Huygens Festival en Cultuur & Co en wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente Leidschendam-Voorburg

Fotografie: Hilbert Krane
Glaskunstenbaar Ming Hou Chen, maker van de kunstprijzen